Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sluta skuldbelägga – mätta barn är glada barn som lär sig bättre

Dags för ett nytt läsår i skolan. Många måltider kommer att tillagas och serveras till barn och ungdomar. Skolmaten är viktig för barnens prestation. Första skolmaten serverades i Sverige redan på 1800-talet. Då fick fattiga barn skolmat. Idag är den fria skolmaten i grundskolan stadgad och så självklar att vi har glömt bort skolmatens viktiga betydelse. På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa:

”Skolmåltiden är fortfarande ett viktigt verktyg för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära, därför är skolmaten särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.”

Det absolut viktigaste är att maten som serveras är näringsrik och god så att den äts upp. Kanske allra viktigast på måndagar och på fredagar. Många elever äter antagligen ännu sämre under helgerna eftersom skolmatspersonal bekräftar att elever är extra hungriga på måndagar.

Vi måste sluta skuldbelägga maten. Det är klimathot, miljöpåverkan, dieter etcetera som verkar stå högst på menyn. Inte undra på att skolmaten bidrar till ångestkänslor. Kostenheter och skolmåltidspersonal har stor kompetens att laga mat och fyller alla krav från Livsmedelsverket utan att vi ska behöva skylta med köttfritt, vegetarisk, veganskt etcetera.

Skuldbelägg inte skolmaten!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare