Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sänkt åldersgräns på snus kommer att leda till att fler unga fastnar i beroende

LUF har i helgen haft kongress och beslutet om att driva frågan om sänkt åldersgränsen till 16 år på snus i licensierade butiker. Om man snusar dagligen ökar risken för att få diabetes typ 2, men även för att få hjärtinfarkt. Nikotin är även väldigt beroendeframkallande och med ett beroende leder det också ofta till en nedsatt livskvalité.

LUF pratar mycket om personens frihet. Alla har rätt till att bestämma. Visst är det viktigt, men går inte gränsen när handlar om att bestämma saker som faktiskt skadar ens kropp? Vi vill ändå leva i ett samhälle där så många som möjligt slipper vara beroende av farliga ämnen, som kan leda till farliga hälsorisker.

Om man sänker gränsen till endast 16 kommer allt fler yngre ungdomar börja snusa. Även fast få unga drabbas av farliga sjukdomar i ung ålder, kommer många av dom drabbas när de blir äldre. Att sänka åldersgränsen kommer bara göra att fler hamnar i beroende, alldeles för ungt.

Sänk inte åldersgränsen för snus, för att värna om folkhälsan!

Erika Frank, ordförande i SSU Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare