Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Säljer Balders hage men avfärdar bostadsrätter – Isacssons syn på kommunala fastigheter går inte ihop

Diskussionen om att kommunen betalar för mycket i hyra för verksamhetslokaler har nog sitt berättigande, men faktum är att om hyran skulle sänkas så blir hyresintäkterna för Gamla Byn lägre. Gör det någon skillnad om exempelvis bildning får en lägre hyreskostnad och intäkterna för Gamla Byn minskas i samma utsträckning? Är det inte bara att byta pengar? Jag har förståelse för om det hade varit förhandlingar med en privat hyresvärd, då hade kommunen kunnat göra besparingar.

Det var inte alls länge sedan Lars Isacsson (S) sa att kommunen skulle inhysa så mycket verksamheter som möjligt i egna eller av Gamla Byn ägda fastigheter för att hålla ner kostnaderna. Nu vill han i stället sälja Balders Hage för att få loss kapital.

Tidningen berättade också nyligen om att Moderaterna/Alliansen vill sälja delar av det kommunala beståndet i Gamla byn. Detta ville dock Isacsson inte veta av utan avfärdade saken direkt.

Men om man ombildar en del till bostadsrätter så är det enligt mig bara ett annat sätt att erhålla kapital, på samma sätt som Isacsson vill göra med Balders hage. Så varför är han så emot?

Frågan är dock om det finns intresse för en ombildning bland hyresgästerna i Gamla byn.

Det kan också vara så att det finns ett bokfört övervärde på Gamla Byns fastigheter med tanke på den stora skuld som bolaget är behäftad med. I det fallet skulle kostnaden för de boende bli för hög och belåningsgraden skulle inte motsvara värdet, utan det skulle innebära en större kontantinsats.

Så att ställa sig negativ till en ombildning skulle alltså kunna vara en mörkläggning av det ekonomiska läget som råder inom det kommunalt ägda bolaget...?

Kenth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare