Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Runnberg och Dahlberg har båda fel - Falu centrum behöver värna sin egen USP

Replik: Jag måste påpeka att den statistik som Jens Runnberg använder sig av inte speglar verkligheten - tittar man på siffrorna angående nedlagda butiker och ställer dem i relation till stadens storlek hamnar Falun i mitten av de städer och orter som ingår i undersökningen.

Mats Dahlberg (M) skriver att centrums attraktion helt avgörs av tillgängligheten. Han nämner inte att attraktionen till centrum hänger samman med dess kvalité och innehåll. När dagens köpmönster går allt mer mot e-handel gäller det att sälja och marknadsföra andra tjänster och värden som är kopplade till stadskärnan - till exempel kultur, bostäder, arbetsplatser, mötesplatser och upplevelser. Tjänster och värden där den personliga servicen och kunskapen värderas och som vänder sig till alla åldrar.

Att stirra sig blind på dagens transportsätt och tro att det fortsätter linjärt tyder på ett konservativt förhållningssätt istället för att ta sig an framtiden med nya grepp. Och förresten så var Moderaterna ett av de partier som gav dagens utformning av Korsnäsvägen tummen upp!

Att tro att Falun ska konkurrera med Borlänge om den traditionella handeln är lönlöst. Den kampen är förlorad. Faluns USP (Unic Selling Point) är allt det som Borlänge och Norra backa handelsområde inte står för. Det är denna nisch som Falun ska ta hand om och utveckla. Det är där framtiden finns och den innehåller det som nämns inledningsvis.

Vad Falun behöver är politiker som vågar omsätta alla kommunala planer och visioner om ett ”Större Falun”, mentalt såväl som fysiskt, till praktisk handling. Fortsätt med Å-rummet, bygg ett kulturhus, utveckla Stora torget, planera fler bostäder centralt.

Då kommer tillgängligheten, som Mats Dahlberg efterlyser, per automatik och den prioriterar inte dagens transportsystem.

Gugge

SVAR DIREKT

Det vore mig helt främmande att stå för att Falun ska sträva efter att bli som Norra Backa i Borlänge. En sådan utveckling vore ju förskräcklig. Mina fakta kommer från nationalekonomen Özge Öner som presenterade sin forskning i våras. Rapporten refererades i Dagens Industri 190407 och DT 190409. Falun tappade flest jobb i handeln i Sverige 2007-2017.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare