Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rör inte den fina jordbruksmarken i Månsbo!

Månsbo, bostadsområde eller hållbar framtid? Efter att ha gått igenom och begrundat planen över Månsbo-området kan jag säga att själva idén verkar bra, men inte på det område som valts för planen.

Inom hela världen arbetas för att få till en hållbar miljö och en hållbar produktion av mat för framtiden. Då känns det helt fel att bebygga en av de bästa jordbruksmarkerna i kommunen. Det kan jag bestyrka genom att min far arrenderat och odlat marken då han levde. Den här fina åkermarken ligger också i nära anslutning till Dalälven, vilket gör det enkelt att konstbevattna för framtida ännu varmare klimat.

Tycker det här beslutet om en plan för bostäder på åkermark inte känns i linje med kommande miljöplaner. Det finns annan icke-åkermark som kan bebyggas. Ska Månsbo Gård ligga i ett modernt bostadsområde? Den ska väl ligga med åkermark omkring.

Jag har under mina mer än tjugofem år som verksam inom Avesta kommun varit med om många allt för snabba ställningstagande, där kommunen fått backa på allt för överilade beslut. Jag har förhoppningar om att det den här gången, ska tänkas till. En skola kan det tas beslut om rivning av och sedan ändra sig och renovera upp den igen, exempelvis Krylbo skola. Men en bebyggd åkermark odlas inte upp igen. Har varit i kontakt med den lantbrukare som för närvarande odlar marken, vad det gäller gröda som odlades på marken förra året är det potatis, då blev det cirka 550 ton potatis. Enligt Livsmedelsverket skulle det räcka till för cirka 10 000 personers konsumtion av potatis per år. Mat som räcker till många.

Inom Sverige kommer vi framöver att behöva odla upp mer mark för att tillgodose matbehoven, då utarmningen av utländska jordar är stor, på grund av hur de sköts. Bygg på icke-åkermark.

Annika Öhlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare