Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Riksbanken utsätter Sverige för asymmetriska chocker

Annons

Inför Euro-omröstningen anfördes möjliga asymmetriska chocker som stor nackdel för införandet av Euron i Sverige. Men nu är det snarare Svenska Kronan och Riksbanken som utsätter Sveriges ekonomi för asymmetriska chocker. Kronan är svagare nu än någon gång under de senaste 10 åren. Svensk arbetskraft och svenska tillgångar reas ut på den globala marknaden. Valutans volatilitet (skvalpande) är störst av alla inom EU. Bara Brexitens pund liknar svenska kronan. Det ligger 36 procent mellan lägsta och högsta kurs mot Euron under de senaste 10 åren. Kronan skvalpar även avsevärt mer mot dollarn än vad Euron gör. Den näst skvalpigaste valutan, Forinten, stannar på 26 procent, många andra rund 20 procent medan Kuna stannar vid 8 procent och Bulgarien har sin valuta, som Danmark, fast knuten till Euron.

De enda riktiga asymmetriska chocker som Sverige upplevde var den besynnerliga ekonomiska politiken under 1970- och 80-talet. Om väljarna ser till att inte upprepa det finns det inget att frukta med en fast knyten valuta.

En fast valuta skulle skapa säkerhet för investerare i Sverige. Och investeringar är just det som krävs för att skapa nya, välbetalda arbetsplatser och för att behålla de befintliga. Det är dags att knyta kronan fast till Euron, men till bättre kurs än nu.

Dietmar Gleich (L), Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare