Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Respekten för hastighetsbegränsningar minskar – tänk om, Trafikverket

De sista 10 åren har dödsolyckorna stagnerat trots ATK ”fartkamera” och sänkta hastighetsbegränsningar, eller kanske tack vare ATK?! Nollvisionen har spårat ur! Trots detta fortsätter man ödsla pengar på ATK och slår sig för bröstet med att man minskat hastighetsöverträdelserna till 0.3 procent! Men det är ju vid kameran inte mellan kamerorna, där slutar man mäta efter att man satt upp en ATK! Det vill säga man har ingen aning om resultatet. Gissningsvis har projektet kostat cirka 2 miljarder till dags datum utan att nå nollvisionens mål! Dessa pengar hade gjort bättre nytta med poliser på vägarna med nykterhetskontroller och beteendeövervakning, samt investering i höjd vägstandard!

Trafikverket anser sig behöva sänka hastighetsbegränsningen på vissa 90 vägar till 80, för att rädda liv. Om man tittar i deras statistik kan man undra varifrån man fått den idén ifrån? Klart är ju att 100-väg som oftast är 1-2-1 väg är farligast!, den typ av väg som de förespråkar för att rädda liv.

På 90-80-70-60 har man också nästan lika stor risk att råka ut för en olycka med dödlig utgång, varifrån kommer antagandet att sänkt hastighetsbegränsning räddar liv?! Att ändra 90-väg till 80-väg ökar antalet bilar i samtidig trafik med cirka 12 procent, alltså 12 procents större olycksrisk. Då 80 ofta känns väl långsamt minskar då respekten för hastighetsbegränsningar! Tänk om!

Pensionär med 44 olycksfria år bakom ratten!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare