Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Resor en stor utgift – alla ungdomar har inte samma möjligheter

Annons

Svar till den bussåkande ungdomen. Många förstår nog att skolkort kostar mycket pengar, men det är också en väldigt viktig prioritering att lägga pengar på. För att alla ungdomar ska kunna ha samma möjlighet att umgås med vänner, gå på aktiviteter även fast de bor långt ifrån stan.

Den bussåkande ungdomen tar upp att alla har råd med ett busskort eftersom man får via barn\studiebidrag 1250 kronor och ett kort där man får åka fritt i hela Dalarna kostar 350 kronor. Du kanske har råd att betala 350 kronor, men det betyder verkligen inte att alla har råd. Visa barn som är under 18 år får inte hela sitt studiebidrag och får exempelvis 500 kronor i månaden. Om 350 kronor går ut för att köpa ett busskort har man då bara 150 kronor för att kunna göra andra saker som att köpa kläder och göra aktiviteter med vänner.

Du tar också upp att det blir sänkt skatt för de som arbetar om man inte ”betalar ut massa gratis busskort”. Det har du rätt i, men de flesta unga som har ett gratis skolkort jobbar inte, vilket leder till att detta beslut påverkar de flesta ungdomar endast negativ. De får inte mer pengar i sin ficka.

Den bussåkande ungdomen avslutar med att säga att det är dags att lära sig att allt kostar. Jag tror det är snarare dags för privilegierade ungdomar som har råd med mycket saker att förstå att inte alla har de möjligheterna.

Erika Frank, ordförande i SSU Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare