Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Prioritera inte ned skolan i Avesta – det finns inga genvägar till bra resultat

Det finns inga genvägar till bra skolresultat. Att försäkra sig om att lärare har rätt förutsättningar i mötet med varje barn och elev måste vara högsta prioritet.

I det nya avtalet förbinder sig de ansvariga för skolan att genomföra tydliga förbättringar vad gäller lärares förutsättningar för att göra ett mycket gott arbete; detta för att fler ska vilja bli och förbli lärare och för att eleverna ska klara av kurserna väl. Tyvärr ser vi nu istället besparingar på bland annat avlastning, IKT-personal och nedläggning av ett gymnasieprogram.

Lärarnas Riksförbund på Karlfeldtgymnasiet har föreslagit bildningsstyrelsen några konkreta förbättringsåtgärder:

1. Öka antalet undervisningstimmar för kurserna till nivån de var på innan minskningen slog igenom i hela landet 1999. Detta är nödvändigt eftersom många elever inte klarar det tajta upplägget i kurserna idag. För få timmar resulterar i en nivåsänkning av kursinnehåll, elevers misslyckande och dyra individuella lösningar i efterhand. Fler timmar till kurserna – om alla ska klara av gymnasiet.

2. Avlastning är nödvändig för att lärare ska kunna fokusera på undervisningen. Denna avlastning bör ske i form av mentorer som ska ge den stöttning elever behöver som inte är direkt knutet till kunskaper inom skolämnena. Psykisk ohälsa ökar – här kan vi ändra på det! Avesta Kommun behöver då satsa ökade resurser på avlastning istället för att göra besparingar - om lärare ska få tid till undervisningen och eleverna ska få den stöttning de behöver.

Bråda tider frammanar ibland snabba men kortsiktiga lösningar. Nu kan även satsningarna bli kortsiktiga. De datorer som kommunen nyligen har beslutat att satsa på för en digitaliserad undervisning är inte immuna från problem, tyvärr. IKT-kompetensen som nu ska halveras behövs - om inte kommunens satsning på datorer ska bli en satsning på väldigt dyra anteckningsblock.

Kanske finns den långsiktiga lösningen på kort avstånd? En sänkning av skolornas hyror till jämförbara kommuners nivå skulle betyda att besparingarna inte längre är nödvändiga. Med detta sagt hoppas vi att Avesta Kommun inte prioriterar bort skolan när ekonomin är dålig. Skolan ska vara likvärdig i hela landet.

 

 Pia Boiardt, Lokalombud LR Karldfeldtgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare