Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ovisst kring planerad jätteaffär – vi föreslår rådgivande folkomröstning i Ludvika

Folkkampanjen för sjukvården är mycket tveksam till LudvikaHems planerade jätteaffär. För mycket är idag ovisst, och vi är därför ej beredda att idag stödja affären. Vi yrkar, att nytt underlag tas fram av oberoende extern utredare! Därefter vill vi, att det nya underlaget ska behandlas av en offentlig Charette, där allmänheten får fråga och föreslå! Charette är tillåten enligt normerande EU-rätt.

Vi behöver titta på den eventuella lönsamheten av privatiseringen både på kort och på lång sikt, både för kommunen, men även för dess invånare.

Ett möjligt alternativ till utförsäljningen är att kommunen lånar de tvåhundra behövda miljonerna. En kommun eller en region kan idag låna till nästan noll ränta! Har detta alternativ undersökts, undrar vårt sjukvårdsparti?

Risken är stor, för att nya privata värdar som så ofta, först närmast lyxrenoverar och sedan höjer hyrorna rejält. Detta kommer då, att kraftigt öka kommunens kostnader för försörjningsstöd för fattiga och flyktingar! Sedan kanske även behovet av nya bostäder blir mindre än planerat!?

Denna komplicerade fråga anser vi är för stor för, att enbart avgöras av kommunfullmäktige. Därför föreslår och yrkar vi nu på en rådgivande folkomröstning i Ludvika kommun, efter fullgjord charette, om LudvikaHems stora utförsäljning!

Ken Swedenborg (ffs),

Partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare