Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ovårdade gravplatser möter oss på Grytnäs kyrkogård – en förskräcklig syn

I begravningslagen 2 kap. 12 § står det "En begravningsplats skall hållas i ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum skall alltid iakttas."

Att gå till kyrkogården för att sköta om sina nära och käras gravar kan vara väldigt sorgligt men också meditativt och en del i sorgearbetet. Vi som har våra kära på Grytnäs kyrkogård har varit vana med att mötas av en välskött begravningsplats. Synen som möter oss nu på försommaren är dock förskräcklig. Oklippta gräsytor på de gravar där gravrättsinnehavarna inte betalar för skötseln.

Det kan inte vara rimligt av något skäl alls att göra så här, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Det måste ta mycket längre tid för personalen att köra in, backa ut och krångla mellan gravarna istället för att köra rakt fram. Rimligtvis går det åt mer bensin i klipparna nu också.

Dessutom känns de gravar som lämnas oklippta som väldigt utpekade; här finns inga anhöriga som bryr sig eller inte vill betala. Kränkande för de som här har sitt sista vilorum.

På sikt kommer det även att skapa mer arbete då de maskrosor, nässlor och gräs som nu går i blom, fröar och bildar nya plantor i de grusgångar som varit så välskötta.

Jag hoppas att ledningen för Avesta-Grytnäs pastorat har förmåga att fatta beslut nu som gör att både personal och besökare kan känna trivsel, och att våra kyrkogårdar blir välskötta och vårdade i fortsättningen.

Kristina Ohls, Norr Nävde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare