Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Orimligt att våra medlemmar ska fortsätta betala gräsklippningen för alla

Annons

Angående gräsklippning på Avestas och Grytnäs kyrkogårdar:

Bakgrunden till beslutet är följande: Begravningsavgiften, som alla folkbokförda i Sverige betalar ska se till att de allmänna ytorna som gångar, allmänna gräsytor, parkeringar och bevattning fungerar på kyrkogårdarna. Begravningsavgiften får däremot inte användas till att vårda enskilda gravplatser – det är gravrättsinnehavarens ansvar.

Pengarna har tidigare tagits från medlemsavgiften till Svenska kyrkan. För oss är det orimligt att våra medlemmar ska fortsätta betala gräsklippningen för alla, samtidigt som kostnaden skulle tvinga oss skära ner på personal på församlingsverksamheten.

För att inte alla gravrättsinnehavare ska behöva sköta sin egen gräsklippning så erbjuder pastoratet en grundskötsel som inkluderar gräsklippning, trimning och lättare riktning av gravsten till en kostnad av 290 kronor per år.

Efter några år blir det bättre. Det vet vi av erfarenhet från andra kyrkogårdar som genomfört denna lagstiftade åtgärd. Fler och fler beställer grundskötsel samtidigt som flera har varit på plats och klippt på sina gravplatser. En hel del gravplatser har också återlämnats. Dessa gravar räknas som allmän yta och sköts om av förvaltningen till de upplåts igen.

Vi ber alla gravrättsinnehavare som inte nåtts av denna information att kontakta kyrkogårdsförvaltningen för mer information. Det går också att läsa om ändringarna på pastoratets hemsida.

Sören Aspgren, Kyrkorådets ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare