Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ny tobakslag gäller – rökbur vid Falu lasarett borde tas bort!

Landstinget beslutade för flera år sedan att ställa sig bakom regeringens ambition att minska rökningen i Sverige. Landstinget Dalarna skulle vara ett rökfritt landsting. Men trots beslutet placerade landstinget en särskild rökbur bara några meter framför entrén till Falu lasarett!

Rökning kostar samhället över 31 miljarder kronor varje år. Summan motsvarar kostnaden för hela primärvårdens alla allmänläkare och sjuksköterskor. Varje år dör cirka 10 000 personer på grund av rökning i Sverige. Region Dalarnas vårdguide rekommenderar att den som röker ska hålla uppe med rökning 4–8 veckor före och efter en operation. Ett sådant uppehåll halverar risken för allvarliga komplikationer i samband med operationen.

Från 1 juli gäller en ny tobakslag. Lagen säger att rökning är förbjuden vid entréer till lokaler för hälso- och sjukvård. Syftet med lagen är att få en förbättrad folkhälsa och förändra normerna kring rökning som är en av de främsta orsakerna till allvarliga sjukdomar.

Regeringens målsättning är att få ett rökfritt Sverige år 2025.

På Falu lasarett ska fastighetsansvariga nu göra en översyn av rökområdena kring lasarettet. Områdena ska ligga på behörigt avstånd från lasarettsbyggnaden. Enligt tidigare uppgift i massmedia anser tjänstemannaledningen för Regionfastigheter Dalarna att inlagda patienter måste ha möjlighet att röka.

Hur detta ska gå till är dock ytterst en fråga för Region Dalarnas politiker!

Om man som patient på lasarettet vill röka ska man bege sig till samma rökområde som anställda och besökande. Några undantag för patienterna ska inte göras! Vårdtiderna på lasarettet är i dag mycket korta så ingen patient behöver drabbas av nikotinabstinens om man inte kan ta sig till närmaste rökområde. Vid behov kan sjukhuspersonalen bistå med nikotinplåster!

Landstinget Dalarna ska vara ett rökfritt landsting. Skyltar sattes upp på avstånd från lasarettet med texten: ”Gräns för rökning. Fimpa här!” Men detta gällde inte patienterna på lasarettet! De fick en egen frizon, en särskild rökbur, mitt framför entrén! Buren är i dag olaglig och bör tas bort snarast!

Min fråga till den politiska ledningen för Region Dalarnas hälso- och sjukvård:

– Kommer ni att ge direktiv till Regionfastigheter Dalarna att de rökområden kring Falu lasarett som man nu håller på att utforma ska omfatta alla grupper: anställda, besökande och patienter?

Stig Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare