Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu är nästan allting skadligt för miljön - stämmer det verkligen?

Varje dag läser man om hur farliga växthusgaserna är. Nu är nästan allting skadligt för miljön. Jag kan inte förstå att Greta Thunberg, och alla andra klimatförståsigpåare, bara ser framåt och oroas av hur det kommer att bli i framtiden. Om man ser bakåt i tiden, långt bak, upptäcker man att vi har haft istider och översvämningar tidigare - det är förmodligen sådant som kommer och går även om det är långt mellan istider och översvämningar.

Jag vill att Greta Thunberg och de andra klimatförståsigpåarna förklarar varför vi har haft istider och översvämningar tidigare, när det varken fanns bilar, flyg, industrier eller en stor folkmängd. Då måste det vara något annat som har orsakade istider och översvämningar. När det snöar på glaciärerna och på nord- och sydpolen kommer snön att ligga där i många år och blir till slut is.

När man går in på nätet och läser om Grönland blir det intressant. För mycket länge sedan var Grönland beklätt med skog. I dag finns det ett istäcke över hela landet. Den genomsnittliga tjockleken på istäcket på Grönland är 1,5 kilometer. På några ställen är tjockleken hela tre kilometer. Det blir mycket vatten om den isen smälter.

För mig är det en naturlig utveckling. När det bildats stora mängder is och snö vid nord- och sydpolen samt på glaciärerna har solen betydligt mindre mängd vatten att värma upp och då blir ”havsvattnet” varmare som i sin tur värmer upp vår jord.

För en gång i tiden har all denna snö och is som ligger vid polerna och glaciärerna idag varit vatten som avdunstat och kommit ned som snö. Det är ett kretslopp som vi mänskor inte rör över - vi kan möjligen påskynda issmältningen men inte stoppa den!

Gunnar