Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nordberg (SD) har helt fel om Italien - men visst ska vi inspireras av våra grannar i Europa

Replik: Mats Nordberg (SD) framhåller Italien som ett gott exempel på när stadskärnan är lättillgängligt med bil. Där kör man och parkerar mer eller mindre obehindrat inne i de centrala delarna, menar Nordberg. Jag skulle vilja påstå att detta inte alls är fallet.

Det är dock klokt att med tanke på miljön följa Italiens exempel. Där finns nämligen sedan många år ett system med miljözoner som innebär att man, bortsett från boende och andra med särskilda tillstånd, överhuvudtaget inte får ta bilen in i stadskärnan.

Systemet är infört i många städer och antalet miljözoner utökas ständigt. Jag har själv kört i Italien i cirka 20 år och personligen sett utvecklingen av fler och fler zonerna.

Vanligen kontrolleras miljözonerna av en mängd videokameror som registrerar alla bilars registreringsnummer och sedan kontrollerar dessa nummer mot sina dataregister. Om din bil inte finns registrerad eller har tillstånd att köra in skickas en bot hem till din adress. Kör du hyrbil lämnar hyrbilsföretagen ut din hemadress.

Även Tyskland har liknande miljözoner i många städer. Där har man ett system med dekaler som ska sättas på vindrutan, dessa visar hur stora utsläpp bilen ger upphov till och reglerar även hur nära centrum du får köra.

Så visst borde vi kunna inspireras av våra grannar i Europa - bara inte på det sätt som Nordberg framhåller.

Eva Augustsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare