Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Myndigheternas okunnighet och beröringsskräck riskerar att välfungerande skolor läggs ned!

Annons

I Sverige finns det 65 konfessionella friskolor. Av dem är 55 kristna, en judisk och tio muslimska. Totalt går cirka 9300 elever i dessa friskolor - en mycket liten grupp jämfört med de över en miljon som går i allmänna skolor. Sverige ligger långt efter övriga Europa när det kommer till religiösa friskolor. Ändå tycker regeringen med stödpartier att de 9300 personer som går i konfessionella skolor, knappt 1 procent av alla Sveriges elever, är alldeles för många. Regeringen har beställt en utredning som ska ge svar på hur man ska stoppa den här typen av skolor - regeringen påstår nämligen att dessa skolor är segregerande.

De 55 kristna friskolorna i Sverige har alla funnits i 20-30 år eller längre och de har under hela den tiden varit mål för Skolinspektionens täta granskningar. Det har då visat sig att dessa friskolor fungerar mycket väl. Har de fått påpekanden har de varit snabba med att rätta till felen. De religiösa friskolorna visar bättre snittresultat än de allmänna skolorna. Det är lugn och skön atmosfär i klassrummen och eleverna trivs.

De kristna friskolorna är inte segregerande. Där går elever med olika etnisk bakgrund, från många olika religioner. Där går barn från både kristna och icke-kristna hem. Där finns också barn från muslimska familjer vilket bland annat beror på att många kristna församlingar är aktiva och engagerade i invandrares integration genom till exempel språkcaféer och andra aktiviteter. Skulle de kristna religiösa friskolorna verkligen vara exkluderande och segregerade skulle det för länge sedan ha uppdagats vid Skolinspektionens många granskningar.

Då återstår att se på de tio muslimska friskolorna. Undersökningar och granskningar har funnit att ett flertal muslimska skolor brister på många olika sätt. Personer som har varit och krigat i IS tjänst i Syrien har återvänt och arbetar nu som lärare och på andra poster i skolorna, en VD och flera personer i styrelsen på en av de stora muslimska friskolorna har tagits i förvar av SÄPO på grund av sina åsikter som stödjer terrororganisationen IS. Även skolmiljön har brustit i granskningarna.

Dessa skolor borde ha stängts ned för länge sedan. Att så inte har skett tyder på naivitet, okunnighet och beröringsskräck hos myndigheterna.

För att slippa ta itu med problemen i de muslimska skolorna, där risken för spridande av våldsbejakande extremism är stor, väljer nu regeringen med stödpartier att försöka stoppa alla konfessionella friskolor - inklusive de välfungerande 55 kristna skolorna. Det är helt obegripligt.

Sture Lundqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare