Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Monarki - Nej tack!

Annons

Jag förstår att Sverige inte kan avskaffa monarkin helt på kort tid men på sikt hoppas jag det. Sverige är väldigt utvecklat på många sätt men när det fortfarande finns en kungafamilj som bär juveler och kronor känns det inte lika utvecklat längre.

Jag tror inte att monarkin är bra för en demokrati. Demokrati handlar om frihet. De som är infödda i kungafamiljen har inte valt att bli exempelvis prinsessa eller prins. De har inte valt att när de är små bli sedda av hela Sverige. När de blir tonåringar blir det svårt att ha ett vanligt tonårsliv, när de har hela Sveriges ögon på sig. Vi medborgare har inte heller valt att just kungen eller kronprinsessan ska representera Sverige.

Dessutom går det mycket pengar till kungafamiljen. Nästan 1,1 miljarder kronor om året är apanaget, som kungafamiljen får. Dessa pengar skulle istället kunna gå till att utveckla Sverige.

Monarkin anser många är något fint. Men jag anser att det är gammaldags, att kungen inte får tillkallas “du” och att prinsessor bär dyra kronor.

Erika Frank

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare