Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Minskade koldioxidutsläpp i USA, utan Kyotoprotokoll

Annons

USA ratificerade aldrig Kyotoprotokollet, men CO2-utsläppen har minskat betydligt mer än kraven däri. Kolkraftverk har skrotats i sådan takt att installerad effekt, cirka 257 GW, är nu lika med summan av vatten-, biomass-, geotermisk-, sol- och vindkraft. Sol- och vindkraft, cirka 136 GW, är dock intermittenta och levererar därför betydligt mindre energi än kolkraften.

I stället för de skrotade verken har man byggt naturgasdrivna verk, som innehåller en gasturbin med generator och dess avgaser värmer ånga till en ångturbin med generator. Verkningsgraden blir då cirka 60 procent jämfört med kolkraftens cirka 35 procent, vilket gör att CO2-utsläppen minskar i samma grad liksom behovet av kylvatten. Dessutom är kombinationsverken relativt billiga och snabba att bygga, kräver mindre bemanning samt liten landyta. Vidare bildas ingen aska med sina tungmetaller. Lågt pris för naturgas har bidragit.

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare