Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Miljöpartiet visar total oförståelse för glesbygdens behov - självkritisk miljöpartist står upp för Mora flygplats

Replik: Även en luttrad miljöpartist blir bekymrad över Tommy Wiréns insändare om flyg till Mora. Tommy Wirén har nämligen helt rätt. Mora behöver flygtrafik - men i 15 år har Miljöpartiet lyckats vimsa till det mesta om flyg och tyvärr har Miljöpartiet Dalarna fört diskussionen till en ny bottennivå.

I en radiodebatt mellan regionråden Abbe Ronsten (S) och Kerstin Lundh (Mp) motsatte sig Kerstin Lundh att flyget till Sveg mellanlandar i Mora eftersom att hon verkar tro att trafikflygplan drivs med blyad bensin. Det är cirka 30 år sedan det sista bensindrivna flyget gick till Sveg - SAS sålde sina sista bensinplan 1967 och linjeflyg 1978.

Därutöver visar Miljöpartiet Dalarna en total oförståelse för glesbygdens behov av fungerande transporter - mycket väl beskrivet i en debattartikel av Abbe Ronsten med flera - samt viss okunnighet om flygplatsekonomi. Allt detta är särskilt oroande i ett Miljöparti utsatt av motvindar som spelar in valfilmer på Södermalm och med rätta kritiseras för att möjligen ha - men definitivt inte driva - en fungerande glesbygdspolitik.

Miljöpartiet bör läsa AB Dalaflygets bolagsordning om att bolaget ska driva Borlänge och Mora flygplatser och verka för flygets utveckling och därigenom främja den sociala och ekonomiska utvecklingen i Dalarna. Underskottet i bolaget och för cirka 25 andra flygplatshuvudmän är ett mycket stort problem men det hanteras nu i Näringsdepartementet där Miljöpartiet skulle kunna påskynda ärendet - om man bara ville.

Arne Karyd (Mp), utredare, tveksam miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare