Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Miljöpartiet visar total oförståelse för glesbygdens behov - självkritisk miljöpartist står upp för Mora flygplats

Annons

Replik: Även en luttrad miljöpartist blir bekymrad över Tommy Wiréns insändare om flyg till Mora. Tommy Wirén har nämligen helt rätt. Mora behöver flygtrafik - men i 15 år har Miljöpartiet lyckats vimsa till det mesta om flyg och tyvärr har Miljöpartiet Dalarna fört diskussionen till en ny bottennivå.

I en radiodebatt mellan regionråden Abbe Ronsten (S) och Kerstin Lundh (Mp) motsatte sig Kerstin Lundh att flyget till Sveg mellanlandar i Mora eftersom att hon verkar tro att trafikflygplan drivs med blyad bensin. Det är cirka 30 år sedan det sista bensindrivna flyget gick till Sveg - SAS sålde sina sista bensinplan 1967 och linjeflyg 1978.

Därutöver visar Miljöpartiet Dalarna en total oförståelse för glesbygdens behov av fungerande transporter - mycket väl beskrivet i en debattartikel av Abbe Ronsten med flera - samt viss okunnighet om flygplatsekonomi. Allt detta är särskilt oroande i ett Miljöparti utsatt av motvindar som spelar in valfilmer på Södermalm och med rätta kritiseras för att möjligen ha - men definitivt inte driva - en fungerande glesbygdspolitik.

Miljöpartiet bör läsa AB Dalaflygets bolagsordning om att bolaget ska driva Borlänge och Mora flygplatser och verka för flygets utveckling och därigenom främja den sociala och ekonomiska utvecklingen i Dalarna. Underskottet i bolaget och för cirka 25 andra flygplatshuvudmän är ett mycket stort problem men det hanteras nu i Näringsdepartementet där Miljöpartiet skulle kunna påskynda ärendet - om man bara ville.

Arne Karyd (Mp), utredare, tveksam miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare