Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: MeToo måste leda till förändring

Annons

I och med MeToo-rörelsen har tystnaden äntligen brutits kring sexuella trakasserier, sexism, våld och kränkande behandling av kvinnor.

Politiskt styrda organisationer som kommuner och landsting har ett  särskilt ansvar att föregå med gott exempel för att motverka kvinnors utsatthet i alla de former som kan förekomma.

Utifrån detta har S-kvinnor i Dalarna skickat ut en enkät med frågor till samtliga kommunstyrelseordföranden i länets kommuner och till landstingsstyrelsens ordförande. Syftet med enkäten är att kartlägga hur dessa organisationer arbetar med att förebygga sexuellt våld och sexuella trakasserier.

Enkätsvaren har nu inkommit. Landstinget och tretton av länets femton kommuner har svarat. Kommunstyrelseordförandena i kommunerna Leksand och Orsa har inte svarat.

Av svaren på enkäten framgår att:

Samtliga som svarat har en handlingsplan mot sexuella trakasserier.

Samtliga kan säkra skolgången för barn som bor i skyddat boende.

Samtliga har avgiftsfria ungdomsmottagningar.

Nio av kommunerna samt landstinget har infört porrfilter i sina datorsystem. Ytterligare en kommun uppger att beslut om detta förbereds.

Nio kommuner har en långsiktig finansiering av en kvinnojour. Övriga uppger att kvinnojourerna kan ansöka om föreningsbidrag till detta årligen.

Nio kommuner samt landstinget uppger att de har en handlingsplan mot hedersrelaterat våld. I några fall ingår detta som en del i en likabehandlingsplan. Tre kommuner förbereder beslut rörande hedersrelaterat våld.

Av de inkomna svaren kan konstateras att majoriteten av länets kommuner samt Landstinget Dalarna arbetar aktivt med att förebygga våld, sexuella trakasserier, förtryck och hedersrelaterat våld.

S-kvinnor i Dalarna är glada över att ha bidragit till att ta fram och belysa hur politikerna i Dalarnas kommuner och Landstinget Dalarna prioriterar det samhällsproblem som kvinnors utsatthet är. Det är en bra början! Men mycket mer finns att göra innan kvinnor och män blir helt jämställda på kommunernas och landstingets arbetsplatser.

Dalarnas s-kvinnor kommer att vara en aktiv företrädare för att kvinnors utsatthet och livsvillkor blir prioriterade på politikernas agendor. Det är hög tid nu att en förändring kommer till stånd! 

 

Distriktsstyrelsen S-kvinnor Dalarna

Ingalill Persson, Anita Tärneborg, Ulla-Britt Mikaelsson

Anna-Karin Rydstedt, Tiina Jansson, Marlene Otterborn

Ingrid Berg, Carin Palmqrantz, Agneta Andreasson-Bäck

Maria Strömkvist, Yvonne Karlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare