Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mänsklighetens existentiella sms-lån – den som är satt i atomskuld är icke fri

Annons

Mycket av ekonomin i vårt samhälle bygger på skuld. En vanlig människa som inte har fötts rik behöver låna pengar för att skaffa sig en bostad. Så hen lånar från storbankerna för att få råd. Samhällets klassklyftor kan då döljas av faktumet att man är skyldig någon pengar. Men alla dessa skulder existerar bara som information, de skulle kunna försvinna på en sekund, som illustrerats bra i filmen Fight Club.

Andra skulder kommer vi inte undan lika lätt. Just nu pågår en politisk kampanj för att storsatsa på kärnkraft – en kraftkälla som ger en atomskuld för all överskådlig framtid. Det handlar om kärnavfall som det fortfarande inte finns någon slutförvaring för. Med nuvarande urananvändning skulle fyndigheterna räcka i 100 år. Förvaret av kärnavfallet skulle behöva hålla i 100 000 år.

Det är en riktigt saftigt ränta på atomskulden – mänsklighetens egna existentiella sms-lån. Det tvingar också framtiden att ha ett centraliserat samhälle, där avfallet kan hanteras vid behov. Men tänk om framtidens människor istället lever decentraliserat och självförsörjande?

Jag har lågt förtroende för att politikerna ens kommer att lyckas med sitt arbete fram till årsskiftet, så den auktoritetstro som kärnkraftsivrarna känner är oförståelig. Låt oss se till att minimera den atomskuld vi lämnar till våra barn, barnbarn och alla efterföljande generationer.

Skuldfri Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare