Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många bäckar små och göra som Svenssons gör - det spelar visst roll vad du gör för klimatet!

”Det spelar ingen roll vad jag gör” säger folk ibland i klimatdiskussionen med hänvisning till något nytt kolkraftverk i Kina eller en ny oljeledning i Alaska. Men vi har faktiskt två svenska talesätt som visar på det motsatta: ”många bäckar små” och ”göra som Svenssons gör”.

Om jag släcker lamporna efter mig, åker tåg hellre än flyg och tar hyrbil eller taxi när det är nödvändigt i stället för att äga en egen bil så spelar det faktiskt roll eftersom att många andra nu börjar göra detsamma. Då kan de små bäckarna tillsammans bli en flod och verkligen göra skillnad.

Det andra talesättet, om att göra som Svenssons, bygger på människans grundläggande önskan att vara som andra. Den som till exempel ser två grannar sätta upp solpaneler på sitt hus blir genast mer benägen att göra detsamma. När några fungerar som goda exempel uppstår nya och mer hållbara gruppnormer.

”Varför ska just jag ta ansvar för världens elände?” är ytterligare en vanlig invändning som hörs i klimatdiskussionen. Frågaren jämför sig gärna med andra som är ännu mindre klimatvänliga. Men, som teknikhistorikern Nina Wormbs från KTH har skrivit: ”Det går alltid att jämföra med någon som har bättre förutsättningar eller släpper ut mer än just jag: grannen har en SUV, kollegan åker till Thailand, min kompis äter nötkött. Få jämför med en rörmokare i Bogotá eller en ung mamma i Calcutta. Det viktiga är att inse att vi i vårt avlånga land är rikare än majoriteten av jordens befolkning. Du och jag har släppt ut mer och släpper ut mer än de flesta på jorden. Vi har alla ansvar, men vi har inte lika mycket ansvar”.

Politiska lösningar på hög nivå är nödvändiga men det kräver att medborgarna är med på besluten. Ingen politiker vågar lansera kraftfulla åtgärder i klimatkrisen om hen inte tror sig få folkligt stöd. Därför behöver vi agera på individnivå och visa att vi bryr oss om klimatet för att saker och ting ska hända - också på den högre nivån.

Ingela Björck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare