Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Malung-Sälen har fler ben att stå på än bara turismen, här finns Gnosjö-anda

Junttti bortser i sin ledare 2019-08-19 helt ifrån det starka småföretagande som finns i kommunen Malung-Sälen. Det är i klass med Gnosjö vågar jag påstå. Här finns verkligen fler ben än turismen och det gäller även uppe i bygderna Transtrand och Lima där fjällanläggningarna finns.

Att befolkningen stadigt gått ned i antal stämmer inte utan befolkningskurvan ser annorlunda ut. Istället finns det perioder med en stabil befolkningsutveckling eller till och med en viss ökning. I Transtrand har befolkningen fördubblats sedan 1950-talet. I Lima har befolkningen däremot gått ned en del men procentuellt inte lika mycket som i bygden Malung sedan 1950-talets slut.

Fylleturism skulle kunna vara ett problem, men fjällanläggningarna ligger långt ifrån byarna och den som är närmast, Kläppen är starkt familjeprofilerat och inte förknippat med pubar och nöjesliv som de flesta övriga.

Junttis slutkläm om massturismen, är redan något man arbetar efter. ”Ska hundratusentals besökare välkomnas till Dalafjällen krävs en genomtänkt strategi för turismen. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar turism bör vara ledorden – inte gränslös massturism”.

Det synes mig att man redan har sådana visioner från planerarnas sida. De nya flyglinjerna som BRA och SAS öppnar omkring julen 2019 är redan från början präglade av klimatkompensation och biobränsle är inblandat i flygbränslet.

Påpekaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare