Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ludvika kommun spränger budgetramarna - "snacka går ju men att äta limpa med röven är värre"

Jag läser i Ludvika tidning att Ludvika kommun spränger budgetramarna. Kommunalrådet Leif Pettersson (S) uttalar sig och säger att goda råd nu är dyra och att tuffa beslut måste tas. Tuffa beslut brukar, i kommunal verksamhet, handla om personalneddragningar. Men är det personalkostnaderna som är problemet?

Personalkostnader är nämligen enkelt att budgetera (antal anställda x lön och personalomkostnader). Det är likaså enkelt att följa upp. Hittar man avvikelser måste det således bero på att antalet anställda ökat eller på en tuff avtalsrörelse. Personligen tror jag inte att något av dessa är fallen. Istället måste det vara något annat som driver kostnaderna och som man därmed måste komma till rätta med.

Oroande är att försörjningsstödet spränger alla ramar, vilket är ett politiskt misslyckande. Tydligen är det något som man inte har räknat med eller tagit höjd för. Det är dessutom en konsekvens av kortsiktiga glädjekalkyler byggda på icke-sinande statsbidrag. Att det sker i högkonjunktur gör det etter värre.

Ökade kostnader för placeringar på institutioner och i familjehem är snarare en konsekvens av för lite personal - då det gäller att stämma i bäcken och tidigt ta tag i problemen som leder till detta.

Vad gäller skolan har politikerna stoppat huvudet i sanden och beordrat en glädjebudget som man redan innan den klubbades igenom visste skulle spricka.

Om man jämför Ludvika kommun med ett större privat företag skulle den första åtgärden vara att se över kompetensen hos den yttersta ledningen. I den privata sektorn brukar den första åtgärden vara att VD:n för företaget får lämna skutan. I kommunen är det kommunchefen som bör stå sitt kast då han tydligen inte har axlat det övergripande ansvaret att få till en verksamhet i balans. En ny högsta ledning är således den primära åtgärden. Kanske är det också fler i toppen som bör ta sitt ansvar och lämna sin plats åt förfogande. Detta för att skaka om verksamheten, skapa nytänkande och få organisationen att ta nya tag.

I företagsvärlden brukar ägarna se över styrelsens sammansättning och kompetens. Justeringar är vanliga då ägarnas förväntningar inte alltid uppfylls. Detsamma bör gälla för kommunen. Oheliga allianser kanske måste brytas men dit är det troligen, tyvärr, ganska långt då makt förblindar.

Kort och gott - snacka går ju men att äta limpa med röven är värre.

Socker Conny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare