Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt ungdomar snusa om de vill – förbud bidrar bara till en illegal marknad

Replik: Till SSU angående tobaksåldern.

Du är 16 år. Vid den åldern får du ha sex (tidigare än så om CUF får bestämma), övningsköra och du tar även ett beslut om gymnasieprogram som kommer påverka en stor del av din framtid. Däremot får du varken köpa vin på Systembolaget eller handla snus i en butik.

Att gymnasieelever inte får köpa alkohol eller lättare tobaksprodukter idag stoppar dem likväl inte från att använda det. Däremot skapas det en stor svart marknad där ungdomar köper langad starksprit eller billigt hemmagjort snus istället för att faktiskt kunna köpa en flaska vin eller den trygga tobaken de kan inhandla själva. Vi måste väl ändå prioritera en trygghet för ungdomar före ett förbud som inte bidrar till något annat än en illegal marknad?

Det finns ingenting som heter folkhälsa, bara aggregerad individhälsa, som vår tidigare ordförande Joar Forssell brukar säga. Om SSU Falun på riktigt vill värna om individhälsan borde de sluta förespråka förbud och istället förespråka ett förebyggande arbete med information och kunskap, som vi gör. SSU Falun menar i sin insändare att staten borde ta över när människor riskerar att fatta dåliga beslut men till skillnad från dem tror vi faktiskt på individen och dess förnuft. En stat som moraliserar är en stat som inskränker friheten.

Tvång har aldrig fungerat. Förbud har aldrig fungerat. När individer får bestämma själva, vare sig de är 16 år eller pensionärer, är då vi faktiskt kan göra framsteg och skapa en trygghet för alla. Låt ungdomar snusa om de vill - så kan vi också ta hand om dem, ifall att de behöver det.

Natalie Johansson

Sekreterare LUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare