Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag vill inte åka gratis bara för att jag har en funktionsnedsättning

Genom det förslag på färdtjänstreglemente som kollektivförvaltningen Dalatrafik och Region Dalarna håller på att besluta om slås det fast att allas lika rätt och FN's konventioner inte gäller för Dalarna.

Vi har under många år, ända sedan Samres upphandlades sett och känt hur färdtjänsten försämrats. Trots att Samres avpolletterades och Dalatrafik övertog beställningscentralen såg vi ingen större förbättring. Naturligtvis försvann språkförbistringen och geografikunskapen ökade. Men de stora problemen fortsatte.

Med det nya förslaget på färdtjänstreglemente som ska tas av regionfullmäktige tar man ännu ett steg mot att förhindra funktionshindrade att leva sina liv på ett delaktigt vis.

Men hör och häpna! Man föreslår att det ska finnas en färdtjänstlegitimation där funktionshindrade och deras ledsagare kan åka gratis med den allmänna kollektivtrafiken i hela länet.

Nu vill jag bara nämna, en gång för alla, att jag inte vill åka buss eller något annat kollektivtrafiksystem gratis enbart för att jag har en funktionsnedsättning.

Frågan om gratis kollektivtrafik handlar inte om att jag ska bli delaktig och få lika möjlighet som alla andra, det handlar om att Region Dalarna och Dalatrafik har någon sjuk "tyck synd om funktionshindrade"-mentalitet.

Försök att förstå. Vi behöver en färdtjänst för att kunna leva tillsammans med alla andra, det behöver inte helt vara gratis. Om jag vill åka någonstans kostar det pengar, både för mig och alla andra. Men alla andra behöver inte ha en ledsagare eller assistent med sig om de ska åka någonstans, det är detta stöd jag inte vill behöva betala för. Dessutom kan jag inte åka kollektivtrafik då jag är synskadad och då inte hittar till eller från busshållplatserna.

Det handlar om att det jag vill göra och som även brukar kostar andra även ska betalas av mig, men jag ska inte ha några merkostnader för att leva mitt liv.

Ska det vara så svårt att förstå?

Jonas Linder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel