Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Invandrare ska förstå vad de svenska värderingarna innebär!

Skribenten och journalisten Margit Silberstein skriver i DN om att hennes högtider är hennes och det ska inte Ebba Busch Thor lägga sig i. Man bekämpar inte förtryck genom att stigmatisera det som inte anses vara svenskt. I synnerhet inte om man som Kristdemokraternas partiledare har en trång definition av det ”svenska”.

Här följer mina synpunkter om ämnet - bejaka ditt ursprung men bli svensk. Invandrare ska förstå vad de svenska värderingarna innebär men alla behöver inte delta eller göra sammanlunda.

Midsommar, lucia, påsk och jul är sammankomster vi svenskar har speciella sedvanor kring - som en utklädd figur barnen är vettskrämda för tills paketen delas ut och då glöms rädslan snabbt bort. Husets far blir ibland för full och bråkar eller somnar. Folk springer runt en gran eller hoppar som grodor runt en blomklädd stång. Ibland liggs det med en skön ute i det gröna under midsommarnatten. En vitklädd kvinna med ljuskrona på huvudet och små gossar med ljus i handen sjunger. Sångerna och dofterna skapar en vacker stämning.

Kräftfesten, surströmmingskalaset, snapsvisorna, kroppkakor, pitepalten, umgänget och dryckerna som gör att vi svenskar börjar prata och sjunga. Vetskapen om dessa kulturella företeelser betyder inte att de nyinflyttade behöver delta eller göra detsamma. De bör bara känna till vårt sätt att umgås.

Samma sak gäller mat, dryck och våra lekar. ”Ta seden dit man kommer” ska inte överdrivas eller tas bokstavligt. Allsånger, sångkörer, spelmanstraditioner, dans på dansbana eller i loge - de är alla starka kulturella företeelser som värnas i vårt land. Man behöver inte delta - bara veta om dem.

Däremot är det viktigt att våra uppförandekoder efterföljs och efterlevs. Hit hör samtycket vid sexuellt umgänge där båda parter måste vara överens. Att kvinnan i förhållandet har lika mycket värde som mannen och inte förtrycks eller utsätts för våld eller misshandel - ömsesidig respekt ska råda vid umgänget mellan mannen som kvinnan. Barnen ska ha en kärleksfull, men med en fast hand och med tydliga regler styrd, uppfostran av båda föräldrar som ska uppträda med likvärdiga regler. Barnagan, i alla former, är i lag förbjuden. Varje individ, oavsett kön, ska få utvecklas till fria och självständiga personer. Hårduken, som till exempel keps, ska tas av inne i skolans lokaler. Badaktiviteter och gymnastik som sker i skolan ska både pojkar och flickor kunna delta i samtidigt.

Vid skolavslutningar kan kyrkan vara den plats där alla samlas om majoriteten i skolan, inklusive föräldrarna, har tagit detta beslut. Det som av tradition har pågått ska givetvis få fortsätta om det är önskemålet hos majoriteten. Att kyrkans folk vill ge uttryck för sin mission är en självklarhet då denna boning har stark anknytning till Svenska kyrkan. De som inte önskar delta vid denna kyrkliga avslutning får skolan ordna ett avslut vid skolan innan de övriga förflyttar sig till kyrkan. En liten grupp ska aldrig styra hur det stora flertalet vill ha det.

I Sverige har vi alla sedan modersmjölken blivit uppfostrade med kristna värderingar. Religionen, den har i sig självt ingen stor dragkraft hos oss svenskar. Många bryr sig inte ett dyft om varken Gud eller kyrkan. De tio buden och dess innebörd har däremot betytt mycket och de präglar oss än idag. Våra sedvanor och våra festliga tillfällen är trots allt till åminnelse av de kristna händelserna vilket kan väcka en viss förvåning när de nyinflyttade förstår innebörd och sambanden. Julottan i kyrkan är än idag en mycket välbesökt sammankomst och anslutningen till Svenska kyrkan - den är fortfarande omfattande trots att nyrekryteringen av nya medlemmar till församlingsgemenskap avtar dramatiskt.

Invandrare ska helt enkelt förstå vad de svenska värderingarna innebär men alla behöver inte delta eller göra sammanlunda.

Arne E Åkerberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare