Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inte alltför vågat mena att jordens avstånd till solen kan ha betydligt större inverkan på klimatet än människan

Vi har klimatdebatt och debatt är fundamentalt viktigt för en demokrati. Det vore dock önskvärt att debatten baserades på fakta i ett långt perspektiv.

Senaste istiden började för cirka 100 000 och avtog sakta för cirka 12 000 år sedan. Över Nordamerika bildades så småningom en enorm glaciärsjö och när flera km höga väggar brast för cirka 8 200 år sedan rann enorma mängder kallvatten ut i Atlanten och gjorde att Golfströmmens värme inte nådde norra Europa med mycken kyla som följd under en lång period.

Vi har sedan haft global uppvärmning under flera perioder. I bronsåldern för drygt 3 000 år sedan växte bokskogar långt upp i Sverige. För drygt 1 000 år sedan hade vikingarna storhetstid i global uppvärmning.

Lilla istiden cirka 1350–1850 innebar en lång period av kyla. Vi vet att 1658 ledde kung Karl X Gustaf sin här med soldater och utrustning över isen i Lilla & Stora Bält. Det är endast sedan cirka 1850 som människan har varit effektiv nog att i praktiken kunna påverka koldioxidutsläpp. Nu har vi cirka 400 ppm koldioxid i atmosfären. I forskningsrapport publicerad för cirka 20 år sedan hävdades att under den studerade tiden om cirka 400 000 år fanns ett stort antal perioder när halten hade varit cirka 800 ppm. Man hade kärnborrat ner i isen på Antarktis och sedan analyserat halten atmosfäriskt koldioxid i kärnorna.

Det torde därför inte vara alltför vågat att mena att till exempel jordens avstånd till solen kan ha en betydligt större inverkan på klimatet än människan.

Miljö- och demokrativän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare