Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inrätta en haverikommission i Hedemora kommun!

Den 1 juli förra året genomförde Hedemora kommun en omorganisation av Omsorgsförvaltningen. Det blev starten på en snabb, negativ utveckling som nu närmast kan beskrivas som kaotisk. Ytterst kostsamma och felaktiga avskedanden, mobbning och andra allvarliga interna arbetsmiljöproblem har uppdagats.

Insikten om att man sysslar med myndighetsutövning som regleras av lagar till stöd för kommuninvånarnas demokratiska rättigheter tycks helt ha gått förlorad. Detta visades senast i samband med avvecklingen av en gruppbostad där de boende och deras företrädare kördes över på flera sätt.

Bristen på kompetens inom förvaltningen framträder gång på gång. Bland annat har man två gånger fått bakläxa från kommunstyrelsen för att man inte har lyckats ge en användbar beskrivning av behovet av framtida boenden inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Det som gör situationen extra allvarlig är dock att det som sker inom förvaltningen utspelas när de ansvariga tycks sanktionera det hela genom en total passivitet.

Som ordförande i en organisation som företräder personerna som omfattas av rättighetslagen LSS har jag det senaste halvåret haft en lång rad kontakter med anställda och politiskt förtroendevalda inom- och utom omsorgsförvaltningen. Jag ser det som helt nödvändigt att det nu tillsätts en haverikommission som med hjälp av extern kompetens skapar en förvaltning som arbetar kompetent och med respekt för kommunens invånare, rättssäkerhet och kollegor.

Anders Bond

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare