Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inför en koldioxidavgift som alla medborgare får dela på intäkten av

Det är nu vi börjar förstå att klimatet är på allvar. Stormar, bränder, blodregn, hetta. Häftiga och språngvisa förändringar kan drabba även oss. Kommer att drabba även oss.

Rädslan är nu både vår vän och fiende. Låt oss använda rädslan till att jobba väldigt konkret. Låt oss värdera vilka åtgärder som är både vettiga och verkningsfulla. Och vilka som inte är fullt lika bra.Exempelvis handel med utsläppsrätter, det kan vara sårbart. Svensk lagstiftning möjliggjorde enligt svt miljardsvindel med utsläppsrätter.

Men satsningar på förnybart är vettigt.

Plånboken styr också var och en av oss också väldigt direkt. En åtgärd som inte möjliggör svindleri är "avgift och utdelning", som Klimatsvaret CCL Sverige föreslår. Det innebär att göra koldioxidutsläpp från fossila bränslen allt dyrare, utan att höja skattetrycket. Man inför en stadigt stigande koldioxidavgift där hela intäkten delas ut i lika delar till varje medborgare.

Denna åtgärd kan absolut vara blocköverskridande. Därför är den bra att starta med. Nu. Det gäller att tillsammans, alla partier, ta tag i rädslan och omvandla den till kraft. En kraft som kan hjälpa dina och mina barnbarn och kommande generationer att få uppleva världen ungefär så som vi fått göra.

Solveig Samuelsen, Klimatsvaret CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare