Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hedra Orsas kvinnor - avlägsna porträttet av Lars Elvius

Annons

Det är min uppfattning att Orsa församling bör avlägsna den oljemålning föreställande kyrkoherde Lars Elvius som hänger på väggen mellan kyrkans norra utgång och sakristian. Det är skamligt att en av de män som var medverkande till häxjakten på 1600-talet, som ledde till att 55 oskyldiga människor avrättades i Dalarna och Lillhärdal, får hänga porträtt i vår kyrka.

I Janne Bäckmans artiklar om häxbålen i Dalarna kan man bland annat läsa att Lars Elvius glöd tände häxbålen. "Lars Elvius är en av de gnistor som tände häxbålen i Sverige under Det stora oväsendet 1667 – 1672.” Man kan också läsa att församlingen inte var förtjust i den nya kyrkoherden. "Laurentius Elfvius Petri, Lars Elvius, är inte den präst som församlingen helst velat se. Många i församlingen hyser starka känslor mot prästen. De anser att han bokstavligt talat har blod på händerna."

Redan när kyrkoherden installerades i vår kyrka 1672 reagerade alltså församlingsborna mot denne man. Det bör vi göra även idag. Att avlägsna porträttet på kyrkoherde Lars Elvius skulle utgöra en liten men symbolisk handling för att hedra minnet av de fem kvinnor från Orsa som oskyldiga brändes på bål vid infarten till Orsa skans.

Kurt Hedin, Orsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare