Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hälften av besökarna skulle kunna ta bussen för att se finbilarna – CCW borde lära av Vasaloppet

Nu är CCW över för i år igen och medborgarna i Rättvik kan andas ut. Några större miljöförbättringar kunde ej ses från föregående år. Det hade satts upp en tillfällig trafiksignal i korsningen mot trafikcentrum, några fler soptunnor, önskemål om källsortering och så grönt vatten i fontänen vid torget. Det är alldeles för lite och duger inte 2019. Vill CCW fortsätta måste miljömål skapas och följas. Annars är det ”Over and out”.

Man borde köpa lite konsulttjänster från Vasaloppet. Där finns det ett miljötänk i varje liten detalj och mycket av det är fullt genomförbart även i Rättvik på CCW. Se bara på transport till och ifrån Rättvik. Det skulle vara fullt möjligt för 50 procent av besökarna att åka tåg eller buss till CCW- veckan. Det skulle vara bra för både miljön och den övriga vardagstrafiken. De flesta av besökarna kommer ändå i fordon som är ointressanta för seriösa bilfantaster. Det är ju finbilarna som de flesta vill se och även där kunde en viss begränsning önskas, typ max 5000 bilar. Ha lite olika teman från år till år så det inte blir samma bilar varje år.

Man borde även kopiera Vasaloppets deltagarbegränsningar. I till exempel det stora loppet finns en begränsning på 16 600 deltagare. Det skulle bli olidligt för boende medborgare, deltagare och besökare om man tog emot obegränsat med åkare. Det finns så klart deltagarbegränsningar i alla Vasaloppets event. På CCW verkar man inte ha någon som helst begränsning på deltagare eller besökare. Det drabbar många Rättviksbor och besökare på ett negativt sätt med försämrad hälsa och livskvalité.

På Vasaloppets banor har man skapat tillfälliga skräpzoner där deltagare kan kasta skräp som de inte kan bära med sig av förklarliga skäl. I Rättvik under CCW blir hela Rättvik en ända stor skräpzon. Det kastas så mycket sopor att till och med CCW funktionärer klagar på mycket städning med mera. Om man gör om och gör rätt från början behöver det inte bli så. Den bästa städmetoden är att inte skräpa ner från början.

De vore även önskvärt med lite nya typer av event som till exempel cykelcruising och hjälpmedelscruising. Detta skulle skapa en inkluderande känsla och kanske göra medborgarna lite mera positiva till CCW-veckan. Enligt kommunalrådet i Rättvik är CCW inte så förändringsbenägna men då kan ju en hjälp från Vasaloppets organisation vara önskvärd.

ANTE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare