Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Glädjande trädplantering på Island – tidpunkten är väl vald

Det talas nu om plantering av träd i stor skala på Island. Under den globala uppvärmningen på 800- och 900-talen fanns många vikingar på Island och södra Grönland där man odlade marken. För att bygga hus, båtar med mera höggs massor av träd ner, främst björk. Detta var en storhetstid där man i mitten av 900-talet hade samlingar vid Tingvalla där gemensamma ärenden dryftades och lösningar beslutades. Dessa brukar betecknas såsom det första parlamentet, därav Stortinget i Norge och Alltinget i Island och Folketinget i Danmark. Tyvärr återplanterades inga träd och speciellt mellan 1350 och 1850 kom betydligt kallare väder (Lilla istiden).

I och med att vi nu åter ser global uppvärmning torde tidpunkten för återplantering vara väl vald med höga temperaturer och höga halter av CO2 i atmosfären till plantornas fromma.

Miljö- och demokrativän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare