Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge mer stöd till anhöriga som vårdar i tysthet

Ni anhöriga som vårdar era nära och kära är de anonyma hjältarna i Falu kommun. Vården skulle aldrig någonsin klara sig utan er.

I Falu kommun finns det olika typer av anhörigstöd. Vi har fantastiska dagverksamheter som en professionell personal bedriver och i sommar för första gången har vi även sommarkollo som både anhöriga och dess respektive erbjuds att delta i.

Men i Falu kommun erbjuder vi också även avlastning för anhöriga i hemmet, vilket innebär att de anhöriga får avgiftsfria 10 timmar per månad så att den friske får möjlighet att göra saker för egen del. Syftet är att värna om anhörigas hälsa och livskvalitet.

Men eftersom antalet anhöriga som vårdar i hemmet är en växande skara så bör antalet timmar för avlastningen öka från 10 timmar per månad till minst 15 timmar per månad.

Vi kristdemokrater anser att dessa timmar är välbehövliga ur många aspekter. En anhörigvårdare behöver återhämtning. Att ge avkall för sina egna aktiviteter för att med kärlek och god omsorg ge sitt bästa för den sjuke kan kännas när vårdtyngden blir påtaglig. Ytterligare fem timmar per månad är en billig penning i relation till en vårdplats inom ett äldreboende.

Vi kristdemokrater är mycket stolta över Falu kommuns anhörigstöd och det flexibla arbetssätt som tillämpas för att möta anhörigas behov och önskemål. Men vi ser gärna att stödet utökas för de som vårdar i sina anhöriga tysthet. Detta är en billig penning i relation till en vårdplats på ett boende.

Katarina Gustavsson

partiledare för KD i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare