Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Funktionshinderrörelsen i en språklig djungel

Det är inte enkelt att hänga med när föreningar inom funktionshinderrörelsen byter namn eller när det bildas nya ord i det svenska språket. Funktionshinderrörelsen befinner sig i en språklig djungel.

Nu vill inte bara Handikappförbunden börja använda ordet funktionsrätt. Organisationen betyder också namn till Funktionsrätt Sverige. Fokus kommer att vara på rättigheter. Handikappförbunden ser främst olika vinster med att införa ett nyord i svenska språket. De vill förstärka empowerment och omsätta mänskliga rättigheter till praktisk handling.

Handikappförbunden vill också att de ska ha ett gemensamt tolkningsföreträde, gemensam identitet och därmed även en starkare värdegrund. Summan är att de eftersträvar att kunna bli en politisk aktör som är mycket starkare än i dag. En annan vinst är att det nya ordet kan användas på flera olika samhällsområden.

Bara ord löser knappast de stora problem och hinder som finns i samhället i dag.

Men finns det hinder och faror med fler begrepp? Jag tror att det är viktigt att även detta diskuteras. Lika viktigt som att diskutera rättigheter är det också att individens skyldigheter beaktas.

Jag är inte alldeles säker på att allmänheten kommer att få en helt avvägda och balanserade beskrivningar av ord i språket. En viktig fråga är ju hur både utveckling och användning av orden påverkar oss och vilka konsekvenser detta får.

Jörgen Lundälv

Docent socialt arbete Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare