Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förskolans tid är nu!

Annons

Nu är det sommar och runt om i landet håller förskolor öppet och vi i personalen ser till att barnen får härliga dagar. Spännande experiment pågår med sand, vatten, odlingar och klossar.

Jag har jobbat som barnskötare i 20 år. Det är fantastiskt att få lära känna alla dessa barn och att följa deras utveckling. I sommar kommer jag att fira en viktig seger för mig och för alla andra barnskötare. Låt mig berätta vilken - och varför den är så efterlängtad.

Den 1 juli träder nämligen nationella läroplanen för förskolan i kraft. I den förtydligas rollen för oss barnskötare. Så blev det efter att tusentals barnskötare protesterade genom vår fackförening Kommunal. Tidigare var vi inte omnämnda alls trots att vi är den största yrkeskategorin. Galet, eller hur? Så den här nya läroplanen är på tiden – och det firar jag!

Framförallt är det dock goda nyheter för alla förskolor, barn och deras föräldrar för nu kommer hela arbetslagets olika kompetenser att synliggöras och tas tillvara på bättre.

Länge har allt fokus varit på förskollärarna. De spelar en jätteviktig roll men för mig som jobbar varje dag i förskolan är det självklart att vi barnskötare och förskollärare jobbar tillsammans. Att vi förstärker och kompletterar varandra. Ena gruppen med omsorgsexpertis, den andra med pedagogikexpertis. Så ser vi till att barnen är trygga och nyfikna. Att de kan leka och lära. Nu, äntligen, är vikten av samspel tydligt också i det dokument som styr verksamheten.

Förskolans tid är nu. Jag ser fram emot att vi i Falu kommun och alla andra kommuner i länet börjar jobba enligt den nya läroplanen och att jag och mina kollegor tillsammans kan göra ännu mer och bidra till en ännu bättre verksamhet.

Annika Alexandersson, barnskötare Falu Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare