Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Följ med som jaktgäst – och få en okonstlad naturdag

Kunde i en ortstidning i dag, 2/9, läsa om att ortsbor inte fick plats för att idka sitt fritidsintresse, småviltsjakt = ripjakt i fjällmiljö. Beklagligt och oroväckande för landsbygdsborna. Har man tur kan man genom lottdragning få tillgång till några dagars jakt vid skilda tillfällen. Den jakten ger ingen stor köttvolym utan det är andra faktorer som de jägarna värdesätter. Samarbetet med hunden, spänningsmomenten, naturupplevelser, social samvaro, motion, rekreation med mera.

Till dem som vill uppleva de nämnda faktorerna kan jag ge ett alternativt förslag. jakt med drivande hund av hare och räv. De hundar som i huvudsak används för den jakten är Beagle, Drever, och Stövare. Eftersom min erfarenhet är jakt med stövare kommer jag att framhålla dess fördelar. Stövaren i sig, förutom en mycket duktig/tålig jakthund är den trevlig, snygg, formbar, barnkär, familjehund med en lång livslängd. Jakttiden är lång, från den 1/9 – 28/2, rävjakt fram till den 15/3.

Det är förhållandevis en billig jakt, god tillgång av valpar efter meriterade föräldrar. Lätt att få tag i jaktmark till humana priser, villebråden finns i hela landet och går inte att jaga sönder.

Jakten kan göras som ensamjakt men även som sällskapsjakt. Den ger en frihet genom att man börjar och avslutar jakten genom eget beslut. Eftersom det är en lång jakttid får man uppleva årstidernas naturväxlingar, från sensommar via höstmånader till för- och efterjuls-vinter. Detta tillsammans med meditation vid en brasa, en grillbit och en kopp kaffe, att bara ta del av det liv som naturen bjuder på är livskvalitet. Motion erhålls genom att man ofta är i rörelse, ibland med språng/snabb gång för att komma i läge och kunna avsluta jakten. En marinerad vällagad hare är en delikatess! Att minska rävstammen är vilt/naturvård.

För Er som finner den här jaktformen intressant, tag kontakt med någon stövarjägare och be om att få följa med som jaktgäst någon dag. Blir det en bra dag kommer Ni inte att glömma den dagen, men som vid all annan jakt kan det också bli en dag som är mindre lyckad, men Ni har ändå upplevt en okonstlad naturdag!

Olle B. Häggkvist

Stövarjägare i över 50 år!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare