Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flertalet bränder i Amazonas är svedjebruk

Flertalet bränder i Amazonas är svedjebruk. Skog huggs ned och bränns för att ge bördig mark för självhushåll. Det är ett växelbruk, där marken under några år bereds för odling och efter skörd lämnas för återväxt av ny skog under flera år.

På samma sätt har bönder världen runt i århundraden berett mark för odling, även här i Norden. Det är enkelt och billigt men kräver mycket arbete och stora ytor, ger dåligt utbyte och utarmar jorden så att ny skog måste avverkas för fortsatt odling.

Regnskogen i Amazonas finns i nio länder runt Amazon-floden med mest vatten av alla världens floder. Brasilien rymmer cirka 60 procent av denna regnskog, som är världens största före sydostasiatiska och centralafrikanska regnskogar runt Ekvatorn. Även där är svedjebränder vanliga.

Totalt lever runt 30 miljoner människor i området Amazonas, som täcker sju miljoner km2 yta. Det är drygt 15 gånger Sveriges yta. Själva regnskogen täcker 5,5 miljoner km2 och har betydligt mindre befolkning. Men tillräckligt många för att varje år anlägga 50-70.000 svedjebränder (uppgifterna varierar).

Det är fler och på större ytor än där skog avverkas kommersiellt för jord- och skogsbruk och djurhållning. Jordbruksbefolkningen i Amazonas minskar också, eftersom många flyttar till städer för annan försörjning. Då tar skogen åter över kvarlämnad mark.

På sikt minskar ekonomisk och teknisk utveckling svedjebruket. I Sverige återkommer dock kontrollerade svedjebränder i liten skala för att stimulera biologisk mångfald.

Tege Tornvall

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare