Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Faluns hopptorn står och tickar miljoner – Lugnet borde inte drivas i kommunal regi

Lufab är aktuell nu igen. VD får gå på dagen och är arbetsbefriad med lön under ett helt år. En för skattebetalarna uppskattad kostnad kring 1,2 miljoner kronor. Ersättaren torde inte heller vara billig, kanske blir det dubbla kostnaden.

Falun har en hög kommunalskatt. I skenet av detta är det intressant att tänka på Skattebetalarnas gamla rapport ”Om kommunerna prioriterar annorlunda” som i och för sig avser år 2014. Man tittade i rapporten på kommunala utgiftsområden utanför vård, skola och omsorg. Det innebär områden som kultur och fritid, politisk verksamhet, infrastruktur och skydd med mera.

Alltså de kostnader som kan anses ligga utanför kärnverksamheten. De mest frikostiga kommunerna låg vid 18,8 procent och de minst vid 10,2 procent av totalbudgeten. Man har storleksindelat kommunerna för att få en någorlunda rättvis indelning. För Falun var resultatet att 15,4 procent lades på dessa områden. Skulle Falun spendera som genomsnittet inom gruppen så skulle för detta år cirka 77 miljoner kronor ha sparats.

Falun lade 2014 nästan dubbelt så mycket på kultur och fritid som övriga kommuner inom Dalarnas län. Jag har inte data för gånget verksamhetsår, men ett stalltips är att kostnaden inte minskat. Nya simhallen till exempel drar en del och i stort oanvända hopptorn tickar årligen cirka 25 miljoner efter år 2015.

Lugnet borde inte drivas i kommunal regi, Falu kommun måste fokusera kärnverksamheter. Vägarna är till exempel under all kritik. Potthålen är legio.

Falubo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare