Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Falun bjuder med armbågen - är vi äldre inte längre välkomna?

Härom dagen besökte vi Kulturföreningen Magasinet vid Faluns Resecentrum för att se dess fina konstutställning. Som leksingar kom vi med bil. Väl framme upptäckte vi dock att parkeringsplatsen bara accepterar betalning via appar i smarta telefoner. Sådana har vi inte. Istället gjorde vi oss ärende till Max hamburgerrestaurang alldeles intill och parkerade där.

Vi är långt från ensamma om att inte ha appar i smarta telefoner. Ingen lag tvingar folk att ha sådana. Magasinet har kommunens stöd och välsignelse och är (borde vara) öppet och tillgängligt för alla - så är det dock alltså inte i praktiken.

Magasinet är långt ifrån ensamt om att kräva appar vid betalning. Detsamma upplevde vi när vi i vintras skulle besöka Thielska Galleriet i Stockholm och där gick Thielska miste om två besökare från annan ort!

Samma Falun som talar varmt om besökare och levande centrum bjuder alltså i verkligheten med armbågen. Vi har båda lång erfarenhet av kvalificerat informationsarbete men har fullt medvetet avstått från appar för att förenkla vår vardag och minska risken för digitala problem.

Förekommer samma oskick på annat håll i Falun? Konstmuseernas kärnpublik är äldre och inte minst kvinnor. Många äldre saknar avancerad elektronik och datorvana. Är de då inte välkomna?

Tege Tornvall, Journalist, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare