Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Exploatering av underutvecklade länder utan en tanke på hjälpverksamhet

Annons

Härom kvällen sändes ett omskakande reportage om hur folk i fattiga länder utnyttjades av stora västerländska företag inom textilbranschen. Tillverkning och försäljning av kläder ökar ständigt, och shopping av kläder är populärt, vare sig det behövs eller inte.

För att minska omkostnaderna har de flesta textilföretagen valt att placera sina syfabriker i fattiga, underutvecklade länder, där det inte finns några restriktioner angående arbetsvillkor eller miljö. De anställda får minimilöner och långa arbetsdagar. Som tack får de sitt dricksvatten förgiftat genom industriavloppet, som innehåller diverse gifter, bland annat bly och kvicksilver. Det finns ingen lag, som förbjuder dessa avlopp från textilfabrikerna, men de, som vågar protestera och cementerar igen några avloppsrör, betraktas som brottslingar och bestraffas!

Ägarna till textilföretagen är fullt medvetna om att de utnyttjar arbetarna och förstör deras samhällen. De ställer inte upp på intervjuer utan håller sig undan.

Det finns många hjälporganisationer, som ger bistånd till sjukvård, skolor, att bygga brunnar med mera. Men så kommer dessa rovgiriga företag, som bara vill utnyttja svaga människor och tjäna pengar. Då är det ingen tanke på hjälpverksamhet.

Många klädesplagg i denna massproduktion förblir osålda och slängs på sophögar. Där försvinner gifterna ner i marken och förorenar grundvattnet. Vi uppmanas dagligen att vårda naturen och inte slänga skräp, plast och gifter, och det borde gälla även på andra sidan jordklotet.

Hur ska vi kunna få stopp på denna hänsynslösa exploatering av underutvecklade länder?

Brita Skedung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare