Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Efter kritiken mot Försvarsmaktens remissvar – Säg ja till riksdagens ratificering!

”När kärnvapenstater är med i multinationella operationer och försvarsövningar, så finns det alltid en implicit nukleär dimension. (Implicit: Underförstådd, outsagd, innefattad.) Möjligheterna för Sverige att fortsätta sin medverkan i samarbeten som har parallell nukleär verksamhet kommer enligt Försvarsmaktens bedömning att påverkas negativt om Sverige tillträder konventionen… ”Förmågor och samarbetsformat som har en indirekt koppling till nukleära förmågor eller är av dubbelanvändningsnatur har hittills inte varit uteslutna för försvarsmakten."

Det säger Försvarsmakten i sitt remiss-svar på regeringens utredning om konsekvenserna av svensk ratificering av FN:s kärnvapenförbud!

”Svensk försvarsmakt har inte deltagit i övningar som baserar sig på användning av kärnvapen. Från regeringens sida finns inga sådana klartecken, vare sig formellt eller informellt. Inte något av de samarbeten där Sverige deltar omfattas av samarbete kring kärnvapen.

Som bekant finns heller ingen gemensam operativ planering upprättad mellan Sverige och Nato."

Det säger Peter Hultqvist.

Försvarsmaktens remissvar anger den hittillsvarande acceptansen av ”den implicita dimensionen” och ”dubbelanvändningsnaturen” som skäl för att Sverige inte ska ratificera. Som vi förstår dig Peter Hultqvist så förnekar du de skälen och formulerar därmed en klar (fast implicit!) kritik av Försvarsmaktens remissyttrande. Oavsett om du är ärlig eller om det är ”plausibel deniability” (förmåga att på ett trovärdigt sätt förneka det man rimligen borde veta) så finns väl bara ett sätt att agera nu: Säg ja till riksdagens ratificering!

Om du säger nej innebär det att du köper Försvarsmaktens argument om kärnvapenanknytningen och då är Sveriges internationella trovärdighet borta!

Falu FN-förenings styrelse

Helge Sonntag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare