Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dumt att bygga på Avestas bästa åkermark

Artikel 5 av 9
Nya stadsdelen i Månsbo
Visa alla artiklar

Har tagit del av byggplanerna för Månsboområdet och vill gärna dela med mig av mina tankar. Det är negativt att bygga på Avestas bästa åkermark som är mycket lämplig för odling av potatis, grönsaker och brödsäd. Otroligt dumt, med tanke på vår dåliga självförsörjningsgrad och tillståndet i världen med klimathotet hängande över oss. 

Läget är förstås bra men har konkurrens av Älvnäsområdet som redan har förberedelse för byggnation. Det området skulle öka i attraktionskraft med fler bostadshus av olika slag samt skola/förskola. Älvområdet finns lika nära och lika osynligt då älven ligger lågt i sin dalgång.

Läget är negativt med tanke på nuläget för kommunikation, med en mycket dålig bro och en mycket besvärande järnväg. Här har Älvnäsområdet en stor fördel. Inga kommunikationsproblem med stadskärnan.  Bygga skola/förskola borde ju vara mer aktuellt på Avesta-sidan då både Marcusskolan och Bergsnäs på det viset kunde avlastas och barn som nu har lång skolväg genom stadens trafik får det närmare och bättre. 

Att förtäta staden går fortfarande. Avesta har gjort en hel del bra men det går att fortsätta. Det finns till exempel många trevåningshus utan hiss. Att bygga på en eller flera våningar och sätta in hiss går på andra håll och förbättrar boendemiljön. Undersök förutsättningarna för detta – kan säkert ge lägre bostadskostnader än att bygga helt nya stadsdelar. Huskroppar kan även byggas ihop med glasade partier à la Bovieran. 

Tänk också tillbaka några årtionden. Inte säkert att Avesta växer för evigt. Att riva tomma hus var en vardag då. Vi som var med då minns. 

Birgitt Broström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare