Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det som pågår i Vansbro kommun är under all kritik

Svar till Chefredaktörens krönika. Jag vill genom några förtydliganden kommentera chefredaktör Helena Nymans krönika från den 28 juni gällande Mediestödsnämndens beslut. Resultaten som hon med rätt kritiserar var väntad när det gäller rapporteringen inom och om politiken i Vansbro kommun. Resultatet är en produkt av hennes föregångares ledningsstil.

Chefredaktören skriver att (Det är tyvärr så det blir när Mediestödnämnden delar ut pengar utan att kontrollera hur verkligheten i Dalarna ser ut) Jag håller med henne, men anser inte att Mediestödsnämndens beslut gällande rapporteringen inom Vansbro kommuns områden är felaktig.

Då Sven Thomsen i början av 2010 började som redaktör i Vansbro kommun jämfördes han med den i Vansbro kommun högt respekterade tidigare FK-redaktören Erik Wanfors. Sven Thomsen är en erfaren redaktör och förtjänar all respekt liksom hela pressen som alla vi måste försvara inte enbart för demokratins skull.

Det som pågår i Vansbro kommun är under all kritik och har inget med pressfriheten eller demokratin att göra längre.

Faktum är att efter chefredaktören Eva Wiren gick i pension förändrades/försämrades läget i Vansbro kommun drastiskt. Tjänstemannaväldet tog över makten även över pressen. Falu Kurirens rapporteringar i och om Vansbro kommun är inte värt pengarna längre. Tidningen styrdes och styrs fortfarande av kommunens desperata förvaltningschefer som tvingar pressen och politikerna till tystnad och tukt.

Ni är pressen och ska försvara demokratin även i vår fina kommun som vi gärna vill ha kvar. Ni behövs för att hjälpa oss skaffa ett bättre samhälle och framtid för våra kommuner och dess invånare. Men tidningens policy gällande Vansbro kommun bidrar till att inte bara oppositionen (Kommunpartiet) tystas ner. Politiker i de styrande partierna förfäras för att bli utsatta för repressalier och likaså journalisterna som bidrar till att pressen fortsätter att förlora sin trovärdighet. Du har makten att förändra läget och stärka vår tro på oss själva och på demokratin innan det blir ännu värre. Tveka inte!

Wahan Ohaness Harutun

Grundare och ordförande Kommunpartiet, Vansbro kommun

SVAR DIREKT:

Hej. Att vi har en fri och oberoende press i hela landet skriver jag verkligen under på. Där är vi överens. Vi är en av grundbultarna i ett demokratiska samhälle. Men de ekonomiska förutsättningarna för tidningarna är tuffa i dag. Antalet journalister blir färre när fler väljer bort papperstidningen, eller dör ifrån oss. Det är en trend som är svår att påverka. Men det vi gör, vår lokala journalistik är fortfarande relevant.

Så när Mediestödsnämnden vill stärka bevakningen av Vansbro är det naturligtvis bra – det var inte det min kritik handlade om – utan att beslutsunderlaget var felaktigt.

Falu Kurirens rapportering styrs inte av tjänstemännen, lika lite som vi styrs av politiker. Vi går ingens ärenden. Allmänheten är vår uppdragsgivare.

Mvh/Helena Nyman, chefredaktör DT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare