Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är hög tid för en enhetlig nationell lagstiftning kring tiggeri

Att införa ett tiggeriförbud är ett ämne som till och från diskuteras livligt – inte minst i massmedia.

Senast i samband med att Eskilstuna införde krav på tillstånd för att få tigga.

Ett antal kommuner har tidigare infört förbud mot tiggeri eller någon form av begränsningar och

flera kommuner är på gång med beslut kring tiggeriet.

I betänkandet ”Framtid sökes” av nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare (SOU 2016:6)

säger samordnaren bland annat ”Att skänka pengar till den som tigger riskerar att cementera tiggarrollen och inte leda till någon långsiktig förändring för gruppen.”

Nej, tiggeri på våra gator och torg är ingen lösning på fattigdom och diskriminering av vissa grupper i Rumänien och Bulgarien. Dessa länder måste själva vidta kraftfulla åtgärder för att minska de sociala problemen och den utsatthet, som ligger till grund för deras medborgare att söka sig till andra EU-länder. EU måste både bistå med socialfondsmedel och sätta press på dessa medlemsländer att ta ansvar för samtliga sina medborgare.

Det är genom svenska staten och frivilligorganisationer som vi bäst kan hjälpa de utsatta människorna. Tidigare barn-och äldreministern Åsa Régner uppmanade oss att inte ge pengar direkt till tiggare, utan i stället stödja organisationer som arbetar mot tiggarnas hemländer.

Sedan kan man fråga sig om det är de fattigaste EU-medborgarna som har råd att ta sig till Sverige för att tigga. Jag tror inte det. Tiggeriet är också i vissa fall organiserat med inslag av människohandel.

Och i en välfärdsstat som Sverige ska heller ingen medborgare behöva tigga.

Det är hög tid för en enhetlig nationell lagstiftning kring tiggeri. Eller som Svensk Handel uttrycker det: ”Vi kan inte ha 290 olika lösningar kring tiggeri.”

Melker Andersson

Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare