Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den bästa medicinen är gratis!

Annons

En promenad dagligen minskar risken för demens med hela 40 procent. Det räcker med bara 20-30 minuter, 5 dagar i veckan. Om denna upptäckt hade resulterat i ett piller hade det antagligen vunnit Nobelpriset direkt och en mångmiljardindustri hade skapats. Stackars pensionärer hade fått betala dyrt för pillren. Motion däremot är gratis - just därför är det så få som predikar om resultaten.

Från 25 års ålder krymper hjärnans volym med mellan en halv, och en procent per år. Det bildas nya hjärnceller även hos äldre personer men inte tillräckligt snabbt. Träning sätter fart på nybildningen av hjärnceller. De som tränar kan behålla sin hjärnvolym - och till och med få den att växa. De två delar av hjärnan som framförallt stärks av motion är hippocampus, central i skapandet av minnen och i vår förmåga att orientera oss samt frontalloben, hjärnans beslutsfattarcentrum.  

Hjärnforskarna funderar nu dessutom på om motion kan påverka personligheten. Personer som motionerar regelbundet blir gladare, mindre cyniska, mindre neurotiska och upplever större samhörighet med människor i sin omgivning. Det finns alltså tecken som tyder på att så är fallet.

Så vad ska du nu göra med denna nya information? Ska du genast ut och börja motionera? Det är det bara du som bestämmer - motionera eller inte motionera?

CD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare