Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Börjar bli ganska akut” – Falun har höga ambitioner men många av våra bybor saknar tillgång till fibernät

Regeringen har uttalat sig att alla i hela Sverige ska ha tillgång till digital infrastruktur senast 2023 och att 95 procent av oss boende i Sverige, ska ha en uppkoppling med minst 100 Mbit/s under nästa år. Falu kommun har också lika höga ambitioner, snart ska alla kunna kommunicera med omvärlden på ett snabbt och stabilt vis. Men Falun har långt kvar tills målen är uppnådda, idag har cirka 69 procent av Falu kommuns invånare tillgång till ett fibernät, majoriteten av dem finns inne i de centrala områdena. Bara 32 procent av oss som bor utanför centrum har tillgång till fibernät, idag. (källa: Post- och Telestyrelsen)

Vi representerar ett antal fastighetsägare i Österåområdet som inget hellre vill än att vara med och bidra till att dessa höga mål uppnås. 85 procent av alla fastighetsägare i vårt område är intresserade av att ansluta sig till ett fibernät.

För flera av dessa bybor börjar det nu bli ganska akut att det händer något i fiberfrågan. Mobiltäckningen är på flera håll riktigt dålig, det är väldigt svårt att ens ringa ett mobilsamtal än värre att försöka koppla upp sin dator eller ”smarta” telefon mot ett mobilnät. I maj 2020 har Telia bestämt att de ”släcker ner” kopparledningarna som man kunnat använda för fast telefoni eller ADSL-anslutning av datorer. Då kommer flera av våra bybor tvingas åka in till centralt belägna platser för att kunna ringa någon och för att göra bankärenden eller andra datorärenden måste de ansluta sig till något öppet nätverk inne i Falu centrum. Det känns inte som att alla får delta i samhällslivet på lika villkor då…

Vi har viljan och intresset att bidra till att fler invånare i Falu kommun får tillgång till digital infrastruktur. Vi vill gärna träffa politiker i Falu kommuns ledning och berätta om vårat förslag och önskemål. Tyvärr har vi ännu inte fått något svar på våra förfrågningar.

Österå-områdets fibergrupp

Mikael Sandberg

Nils Brasch

Björn Hemdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare