Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Besparingar får inte drabba äldres rätt till trygg omsorg

Det är tråkigt att konstatera att det blir en konsekvens för de boende på Hagbacksgården om den S-ledda majoriteten tar bort nattpersonalen. De boende utsätts för såväl psykiska som fysiska risker under den tid de saknar tillsyn.

Personal närvarande på natten borde därmed vara en självklarhet, de äldre kan behöva hjälp med toalettbesök, vid fall, akut sjukdom och de blir otrygga nattetid. Vad händer om det börjar brinna? 

Det finns skärpta krav i socialtjänstförordningen att behoven ska styra och hjälp ska ges utan dröjsmål. Många av de äldre som bor på Hagbacksgården har idag stora vårdbehov och det finns personer som har drabbats av  demenssjukdom och inte kan larma. Det är inte helt osannolikt att någon av de boende kan ta sig ut på natten utan tillsyn. 

Att få hjälp av nattpatrullen kan innebära en väntetid upp till 12–40 minuter. Det kan gå lång tid mellan planerade insatser av nattpatrullens tillsynsrundor och andra arbetsuppgifter. Nattpatrullen kan inte uppmärksamma rop på hjälp eller om andra behov uppstår. 

Vi i oppositionen anser att det ska finnas tillgång till personal dygnet runt, som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp. Det handlar om att besparingar inte får drabba de äldres möjlighet till en patientsäker, trygg och säker omsorg.

Irene Bjurman (M)

Anders Bringborn (M)

Jenni Sjöblom (M)

Lena Paajanen (KD)

Dennis Gottberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare