Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Avesta saknar nytänkande – ge bättre förutsättningar till de utsatta i kommunen

Annons

Politiken som bedrivs i Avesta är en politik som enligt min mening inte är gångbar i dagens samhälle. En övertro på de socialdemokratiska idéerna, inte en öppenhet för nya influenser. Att kommunen oftast är i det läget att besparingar måste göras visar på att politiken har fått fel inriktning.

Att satsa sig ur en kris i stället för besparingar är väl inte gångbart i Avesta kommun?

Kommunens samtliga särskilda boenden har omdömen från de boende som skulle leda till eftertanke. Men trots att omdömena är allt annat är vad man kan begära på sin ålders höst, så fortsätter kommunen att bedriva en form av stordrift.

Nu visar studier på att den boendeform som kommunen satsar på inom några år kommer att vara en boendeform som hör gårdagen till.

Byggnationen på Badhustomten kommer att innehålla trygghetsboende med en hyressättning på 7.497 kronor för 57,5 kvadratmeter, vilket ger ett pris på 1.565 kronor per kvadratmeter. Problemet är som jag ser det att en pensionär med en pension som de flesta är behäftad med kan få som max 5.758 kronor i bostadstillägg och 6.620 kronor om äldreförsörjningsstödet träder in. Det finns ett summa som kallas förbehållsbelopp.

Har man då en låg pension och en hyra på 7.497 kronor så räcker inte ett bostadstillägg oavsett om det blir 5.758 kronor eller 6.620 kronor. Jag har frågat flera gånger, vem skall täcka mellanskillnaden?

Man kan också ha synpunkter på omhändertagandet av våra invånare som har någon form av missbruk. En modell som innehåller en form av belöning, när någon har nått det översta trappsteget blir man belönad med en egen bostad. Nya rön visar att en mer framkomlig väg är en bostad direkt. Vi skall inte ignorera att detta inte kommer att få alla missbrukare att finna en mening med livet, men varje individ vi kan få att avsluta sitt missbruk är en besparing för samhället. Men det viktigaste är individens fortsatta liv.

Missbruk kan starta i unga år och enligt min uppfattning så bottnar mycket på en dålig självkänsla, tro på sig själv. Därför måste samhället ingripa på ett tidig stadium och se signalerna på att barn växer upp i dysfunktionella familjer och ingripa. Låt oss ge bättre förutsättningar till våra ungdomar än vad de har i dag.

Kenth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare