Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Avesta kommun torde lyssna till andra idéer än socialdemokratiska – tänk lättöl i stället för besparingar!

Man kan fundera på hur Avesta kommuns representanter egentligen resonerar när det gäller ekonomiska besparingar. Målsättningen är en besparing på 25 miljoner kronor under en period på två år och denna ska ske inom omsorgen. Men hur är det finansiella läget för övriga förvaltningar? Vilken är den totala summan för kommunens samtliga förvaltningar?

All fakta om kommunen och dess ekonomi finns att tillgå kostnadsfritt – kommunen torde därför inte behöva någon utvecklingsledare. Man kan till exempel se prognosen för antalet övertidstimmar i kommunen (12 699 stycken). När antalet är så pass högt torde det finnas en anledning att analysera och finna orsaken till detta.

Man kan ju tycka att det är lite tvetydigt att besparingar ska göras och personalstyrkan minskas men samtidigt rapporteras tusental övertidstimmar.

Nu berör väl inte alla övertidstimmar omsorgen. Jag skulle dock tro att merparten rör just denna sektor. Är arbetsförhållandena sådana inom omsorgen att ohälsan – stress, övertidsarbete, sjukskrivningar och så vidare – är ovanligt hög hos personalen?

Kommunens kostnader kommer att öka ytterligare framöver. Vi blir äldre, den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar och utmaningarna är många. Finns det en ekonomisk framförhållning hos kommunen eller kommer besparingarna att bli ett signum för Avesta?

Man måste inse att det måste till nytänkande och att alternativ måste hittas. Besparing i all evighet är inte lösningen. Och nytänkande alternativ finns – de kräver dock en lyhörd kommun och representanter som inser detta och lyssnar trots att förslagen inte kommer från det socialdemokratiska ledet.

Avesta kommuns avgift för ett matabonnemang, ytterligare ett fakta man kan tillgå kostnadsfritt, är 500–600 kronor dyrare i månaden än i närliggande kommuner. Det torde alltså finnas utrymme för dem som vill ha en lättöl till maten att få detta. Alternativt kan avgifterna sänkas så att den äldre med egna medel kan bekosta sin lättöl.

Besparingar är inte lösningen på Avesta kommuns problem – lyssna på nytänkande idéer och värna personal och patienter inom omsorgen!

Kenth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare